Reisverslag 4: American Football en Labor-Weekend!

5 september 2016 - Springfield, Missouri, Verenigde Staten

Hoihoi,

Tijd voor weer een nieuwe blog! Ik wil graag beginnen met een vraag die ik van veel van jullie ontvang en dat is de volgende: 'Verschilt onderwijs in de VS nou zo veel van onderwijs in NL?' Simpel gezegd is het antwoord daarop 'Ja'. Het komt eigenlijk neer op het volgende: Je moet veel meer doen dan in NL, maar qua niveau is het makkelijker. Nu gaat het me nog heel goed af, maar misschien gaat dat nog veranderen!

TailgatingOok de afgelopen week heb ik weer een boel nieuwe ervaringen opgedaan hier in Missouri, waar alles nu toch wel een beetje vertrouwd begint te voelen. Een ervaring waar ik al sinds het plannen van mijn reis naar uitkeek, was het bezoeken van een American Football-game. Die kans kreeg ik donderdag, toen 'The Bears' hun openingswedstrijd speelden tegen Southwestern College. Voorafgaand aan de wedstrijd doen ze hier altijd aan 'Tailgating', wat eigenlijk een soort feest is om de fans op te laden voor de wedstrijd. Er was gratis eten en drinken, optredens van cheerleaders en ook de fanfare liet van zich horen. Al met al dus een topsfeer op deze zonnige namiddag.

FootballDe wedstrijd zelfs was minder dan ik ervan verwacht had. In de films zie je altijd de actievolle momenten met gebeuk, blessures en spectaculaire worpen, maar in werkelijkheid is het een spel dat erg vaak stil ligt. Dit kun je wel zien aan het feit dat er 4x15 minuten wordt gespeeld, maar een wedstrijd in totaal wel meer dan 3 uur kan duren! Toch was het leuk om mee te doen aan de cheers, te juichen bij de zoveelste touchdown (de tegenstander werd echt helemaal van de mat geveegd) en te zien dat de studenten hier zulke fanatieke supporters zijn. Toen de eerste twee kwarten voorbij waren hadden de meiden van onze groep er (begrijpelijk) niet meer zoveel zin in, dus besloten we maar te vertrekken om een hapje eten te scoren. Achteraf bleek dat er gewonnen was met 57-0, een recordzege voor 'The Bears'!

BingoOp de plek waar we besloten te gaan zitten met ons eten bleek toevallig een Bingoavond georganiseerd te zijn. We deden er een beetje lacherig om, maar die Amerikanen zijn blijkbaar wel in voor een goed potje Bingo, aangezien het terras al snel overstroomde met bijna 400 schreeuwende studenten met bingokaarten in hun klauwen. Ook wij waren van de partij en wat denk je; ik win gewoon nog wat ook! Mijn prijs was een groot deken met daarop het MSU logo, waar ik in de winter mooi onder kan liggen! Nice!

My partyOp het moment van schrijven is het trouwens Labor Day hier in de VS, wat betekent dat alle winkels en scholen gesloten zijn. Veel studenten trekken voor dit lange weekend terug naar huis, maar dat was voor ons internationale studenten helaas niet mogelijk (sorry Suzie). We hebben ons echter super vermaakt, beginnend met een door mij georganiseerde internationale party. We hebben daar kunnen genieten van gekke muziek uit al onze landen, drankspelletjes (al vonden ze Mexxen nog wat moeilijk) en naderhand zijn we de binnenstad ingetrokken om daar het feestje voort te zetten. Een geslaagde avond dus!

Swimming poolDe volgende dag hebben we door onze katers maar lekker rustig aan gedaan. We hebben hier op campus een prachtig zwembad, met daarnaast een plek met ligstoelen om te kunnen genieten van de zon. Aangezien het hier nog steeds elke dag over de 30 graden is, was dat heerlijk. Het leek wel vakantie! Hopelijk kunnen we dat de aankomende weken vaker doen, zeker nu het nog lekker weer is. Soms zit er echter wel een slechte dag tussen, zoals op 31 augustus toen ik een SMS-alert kreeg over mogelijke overstromingen door overmatige regenval. Gelukkig bleek het allemaal wel mee te vallen, maar extreem weer is hier dus de normaalste zaak van de wereld. Toevallig genoeg was er deze week ook een aardbeving van 5.6 op de schaal van Richter hier in de omgeving, met het epicentrum op 300km afstand. Sommige van mijn studiegenoten zweren het gevoeld te hebben, maar ik heb er lekker doorheen geslapen :). Ook het tornadoseizoen schijnt eraan te komen, dus het weer hier is wel andere koek dan in NL!

PoolpartyHet extra lange weekend hebben we afgesloten met een echte American poolparty hier in de binnenstad van Springfield. Die extra ontspanning kon ik zeker nog wel gebruiken aangezien er een hele drukke week aan zit te komen met twee examens, groepsprojecten en gelukkig ook nog zat leuke activiteiten. Zo zijn we bezig met het plannen van deelname aan een Color Run en willen we een echte Amerikaanse rodeo gaan bezoeken! Meer daarover in mijn volgende blog! Voor nu nogmaals bedankt voor de leuke reacties op mijn vorige post, blijft super om die te lezen!

Matthijs